KJERSTI BUAAS

December 1, 2017

Kjersti Buaas har gjort det til et levebrød å kjøre snøbrett. Hun kan beskrives somen en levende snowboardlegende og har medaljer fra OL, X Games, Burton Open, Ticket To Ride, og mange andre konkurranser. Hun har skapt seg et stort navn innen idretten, og fortjener mye av æren for å ta snøbrettsporten til hvor den er i dag. For mange av oss er hun en høyt anerkjent snøbrettkjører, men det er ikke slik hun definerer seg selv.​

 

INSPIRE. INTERACT. IMPACT.
Inspire. Interact. Impact. Disse tre ordene benytter hun ofte når hun uttrykker seg på sosiale medier og andre kanaler. Kjersti har ikke bare vært en trofast tjener til snøbrettindustrien. Ved å Skype med Kjersti ble jeg kjent med en høyt reflektert person som ikke en eneste gang nevnte hennes sportslige prestasjoner. Kjersti fikk diktere samtalen, så da fikk jeg en skolering i miljøets utfordringer, helse, og generelt gjøre verden til et bedre sted.

 

Kjersti er bevisst på egen og andres helse, og opptatt av å leve en miljøvennlig livsstil hver dag. I tillegg er hun glad i å leve forent med naturen gjennom yoga, meditasjon og en god del naturopplevelser som ikke bare inkluderer snøbrett. Ved siden av hennes individuelle bidrag så jobber hun tett med mange non-profit organisasjoner som støtter prosjekter som ivaretar ressursene våre på jorden. Disse verdiene ser hun alltid etter når hun velger partnere og sponsorer.

 

Kjerstis interesse for helse, miljø og bærekraftighet startet når snøbrettkarrieren tok av. Hun ble da inspirert av mange av de hun kjørte snowboard med når hun startet å reise verden rundt. Fra den tiden og frem til nå så har interessen og tiltakene for å ta vare på planeten vår bare vokst. I takt med at hennes egen interesse og kunnskap har vokst så deler hun mye av dette med sitt publikum på alle mulige kommunikasjonsplattformer. Om du velger å følge hennes på sosiale medier fremover så kan jeg garantere at du blir mer opplyst om alternative måter å leve på som kan gjøre hverdagen din og verden litt bedre. Det er her hun gjør sitt fremste bidrag for å bruke innflytelsen sin som utøver til å ta ansvar og opplyse andre.

 

Kjersti arrangerer sin egen camp hvert år som heter PRSNT. Selv om det er en snowboardcamp med fokus på kjøreopplevelser i Lofoten, så har den også en helhetlig tilnærming til en sunn hverdag hvor også trening, yoga, meditasjon, mindfullnes, og sunt kosthold får oppmerksomhet.

 

Generelt sett så har ikke Kjersti vært altfor keen på å være i media. Et av unntakene hun har gjort er når hun fikk tilbud om å stille opp i 4-stjerners middag på TV Norge. Grunnen er fordi hun her kunne inspirere andre og vise hvordan hun selv spiste. Her tok hun med seg kameracrewet til butikken og snakket om økologisk mat, hvordan lese innholdsfortegnelser, og hvor enkelt det er å lage sunn, enkel og god mat. 

 

 

STERKE VERDIER

For noen år tilbake hadde Kjersti en leskedrikk med koffein som sponsor. Hun fant ut at det var andre partnere hun kunne ha som stod nærmere hennes verdier, og droppet avtalen med leskedrikken og pengene som kom med. Verdiene betydde mer enn lønnsslippen!

Hun droppet også den daværende klessponsoren sin til fordel for Colour Wear av samme årsak. Hun har nå lansert sin egen signaturjakke og bukse som er laget av resirkulert materiale.

 

En annen måte hun har latt verdiene drive henne og være innovativ er å skape det første nullutslipps-eventet i snowboard; The Community Cup i Colorado. Der har de laget en ego øko-landsby for utøverne og de brukte ikke et eneste stykke papir under konkurransen eller i forberedelsene. Mange andre konkurranser har i dag tatt etter med å være mye mer miljøbevisste.

 

Med tiden så har Kjersti raskt funnet ut at hun kan selv gå opp løypa for andre slik at de kan følge etter - enten om det er sponsorer, partnere, klær, mat og drikke eller økovennlige arrangementer. Hun tar selv ansvar for å skape fokus på de verdiene hun har og skal ha mye skryt for å ta aktive standpunkt. 

 

 

EN DEL AV ET SAMFUNN

Kjersti er ikke alene om å være en vinterutøver og person med sterke verdier. Et av initiativene hun engasjerer seg i er Protect Our Winters som gjennom kjente utøvere får opp fokuset på global oppvarming.

 

"Protect Our Winters (POW) er en internasjonal klimaorganisasjon av og for alle i vintersportsamfunnet."


Strategien er smart og enkel - bruke innflytelsen til kjente vinterutøvere hvor deres stemme som en helhet står sterke enn hva de ville gjort som individer. De er en global organisasjon med sterke partnere som blant annet arrangerer en Outdoor Industry Climate Leadership Summit hvor noen av deltakerne er Patagonia, Burton, Clif Bar, National Geographic, og Ben & Jerry’s. I Norge har de deltatt på Ungdoms-OL 2016, Ekstremsportveko, Vinjerock, High Camp Sunnmøre, og kjørt tiltak som eget bruktmarkedet og "Pant For Pudder"

 

Andre ting Kjersti har engasjert seg i er å promotere Simply Straws som lager gjenbrukbare sugerør, være Keep A Breast-ambassadør, markedsføre Bright Life Solar, og ta en tur til Uganda med Right To Play.

 

 

ROLLEMODELLER 

Under et intervju med NRK for noen år siden sa Kjersti noe jeg ikke kunne vært mer enig i: "Det å være rollemodell kan innebære så mye mer enn å bare bruke hjelm". For en snøbrettkjører er dette veldig sant, og Kjersti har virkelig bevist dette med å bruke plattformen hun har til å skape positive forskjeller i samfunnet. Og jo mer kjent man er og flere følgere man har, jo større er påvirkningskraften. Det er da gledelig å se hvordan Kjersti bruker den for hva den er verdt.

 

Avslutningsvis så vil jeg nevnte at et av de punktene det er mest verdt å trekke frem fra samtalen vår er hennes tanke om hvordan vi ser på utøvere og definerer de. Sport og idrettsutøvere er for å inspirere, synes Kjersti. Hun tok også opp det følgende spørsmålet: "Hvordan kan en utøver bruke hennes/hans plattform til det ytterste?". For å hjelpe enhver utøver oppnå dette understreket hun viktigheten til mer erfarne utøvere til å hjelpe yngre atleter til å forstå hva hvilken innflytelse de har, og hvordan de kan bruke den til noe positivt. Jeg tror det er få som er bedre posisjonert til å være lærer i dette faget enn Kjersti selv.

 

Om du er interessert i å følge mer på hva Kjersti driver med, så sjekk ut hennes sosiale medier og www.kjerstibuaas.com.

 

Takk for praten, og lykke til videre! 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload