RIGHT TO PLAY

December 15, 2017

Right To Play er en global humanitær organisasjon som jobber for å bedre barns skolehverdag i utviklingsland. De bruker mye lek og aktivitet i undervisningen som inkluderer alle barn. Right To Play har en grunnleggende tro på at lek og aktivitet gjør at barna bygger relasjoner og utvikler sosiale ferdigheter på best mulig måte.

 

De ble etablert 29. november i 2000 og har i dag prosjekter i Afrika, Asia og Midtøsten. Hovedkvarteret ligger i Canada, og det er lokale kontorer i USA, England, Nederland, Sveits, Tyskland, og Norge.

 

Right To Play er tilstede i 19 land med over 600 faste ansatte, og 14 900 frivillige som hver uke når ut til over en million barn og unge i land påvirket av krig, sult og fattigdom. Programmene Right To Play kjører har fokus på å skape positive og bærekraftige utvikling innen tre områder - Utdanning, helse og fredsskapende arbeid.

 

Så nå vet du litt mer om hva Right To Play gjør og hvor de er, men hvorfor skriver jeg om dem? Vel, Right To Play ble (som kjent for mange) etablert av en utøver og de bruker i dag idrettsutøvere og sport aktivt for å promotere arbeidet sitt og få markedsføring som ideelt sett skal generere økonomiske midler de skal bruke der de trengs mest.

 

Utøveren som etablerte Right To Play er ingen ringere enn Johan Olav Koss som gledet nordmenn i en årrekke med sine prestasjoner på isen. Han vant i løpet av sine karriere blant annet fire OL-gull og ett sølv. I tillegg ble han i 1994 kåret til International Athlete of the Year av United Press.

 

I dag er det langt flere utøvere som er med på laget enn Johan Olav Koss.  I Norge støttes Right To Play av over 20 toppidrettsutøvere som for eksempel Aksel Lund Svindal, Birgit Skarstein, Mats Zuccarello Aasen, Ingvild Flugstad Østberg, Kjetil Jansrud og Suzann Pettersen. Disse ambassadørene spiller en stor rolle i å fremme arbeidet Right To Play gjør for å bedre barns skolehverdag i utviklingsland.
 

LAGSEIER

For å oppnå en så stor internasjonal tilstedeværelse og påvirkning i barns liv så trenger man et lag for å få noe til å skje. Et lag har gjerne komplementære roller og ferdigheter. Det er selvsagt de som er i de ulike utviklingslandene som er de virkelige heltene, men de kan ikke dra lasset alene. På dyktig vis har de fått med seg en gjeng som hjelper de med markedsføringen. Noen av partnerne de har er FIS, Microsoft, AOL, Santander, KPMG, StubHub, UBS, og Puma. Av litt større relevanse for denne posten er hvilke utøvere de har med seg, hva de gjør, og hvorfor.

 

I tillegg til de norske utøverne jeg nevnte så finner vi Mark Cavendish og Allyson Felix. Å jobbe med utøvere er en del av strategien til Right To Play, og det fikk Thomas Breistein utdype litt mer om.

 

"Å ha utøvere med på laget gjør jobben mye lettere for oss når det kommer til å få oppmerksomheten for jobben og resultatene våre", sier Thomas. "De er også morsomme å jobbe med gitt hvor ydmyke de er - især når de i dag vet hvor heldige de er sammenliknet med de personene og situasjonene de møter når de er med oss på turer. Det setter ting raskt i perspektiv for de, og de får med seg sterke inntrykk de setter pris på."

 

MARKEDSFØRING VIA SPORT

Jeg snakket også med Nimtaz-Tanya Noordin fra Londonkontoret en uke etter VM i friidrett i London 2017. Right To Play var nemlig plukket ut til å være deres offisielle humanitære partner. Hun kunne fortelle om flere aktiviteter som blant annet inkluderte videoer på storskjerm inne og ute på stadion om Right To Play sitt arbeid, stand med leker for hele familien, bøssebæring, og tilstedeværelse fra noen av deres ambassadører som barna kunne ta bilde med. Målet var å generere nok midler til å kunne hjelpe 100 000 nye barn. Right To Play fikk takket være mange frivillige mye god oppmerksomhet som sikkert har ringvirkninger bortenfor de dagene de var tilstede, og de fikk til slutt nok penger til å kunne gjennomføre det de ville. 

 

VM i London er ikke det eneste sportsarrangementet hvor sport har vært et virkemiddel for å trekke oppmerksomhet mot Right To Play. Siden 2014 har New York Ranger sin kjæledegge, Mats Zuccarello, arrangert sin egen All-Star kamp i Norge hvor inntektene går til Right To Play. Totalt er det over 5 millioner kroner som er generert. I 2017 gikk kampen 16.august, og neste år, etter fire år med "Zuccarello All Star Game" i Stavanger utvides konseptet, og arrangementet flyttes til Oslo og Ullevaal Stadion hvor det er plass til 25 000 tilskuere. Zuccarello får med seg superstjernen og Rangers-lagkamerat, Henrik Lundqvist. Lundqvist og Zuccarello vil lede hvert sitt lag med NHL-stjerner på islagte Ullevaal neste sommer. Zuccarello har nevnt dette som et av hans årlige høydepunkt, og sa følgende før kampen i 2017: "Grunnen til at jeg valgte Right To Play, er organisasjonens fokus på bruk av lek for å hjelpe barn. Jeg har alltid vært en veldig leken person, og lek og moro var en stor del av min egen barndom. Det er ikke alle barn som er så privilegerte, selv om det burde være en selvfølge. Verden er urettferdig, og det føles godt å kunne bidra til noe som jeg brenner veldig for". Zucca fikk også en pris for sitt arbeid med barn og idrett i 2017. "Jeg gjør det fordi jeg føler det er riktig å bruke mitt navn og status på å gjøre noe godt for andre", sa Zucca etter tildelingen.

 

Right To Play har også hatt engasjement med Chelsea, de arrangerte i 2017 en "Grand Slam for Good" med New York Yankees, de har noen fotballspillere med på laget som gir de en prosentandel av lønnen sin til de, og de har en golfturnering i Sveits. Dette og flere andre aktiviteter gjennomfører de hvert eneste år.

 

Et annet tiltak som er verdt å nevne er 202020. Right To Play sin norske leder, Jimmy Vika, løp sommeren 2017 20 maraton på 20 dager på 20 forskjellige steder. Dette ble gjort som et ledd i det å skape oppmerksomhet mot det viktige arbeidet Right To Play gjør. Underveis ble samlet inn penger, og summen er per skrivende stund på rett over millionen.

 

GODT SAMSPILL

Som dere kanskje kan se så er det en god blanding av individuelle utøvere, lag, selskaper og arrangementer verden som til sammen utgjør Right To Play sine markedsføringsaktiviteter og genererer inntekter til det virkelige arbeidet. Sjefen for VM i friidrett i London, Niels de Vos, som sammen med andre valgte Right To Play som partner, sa at VM ga de en fantastisk mulighet til å kunne belyse Right To Play sitt viktige arbeid, og det sammen med verdens beste utøvere.

 

Godt poeng av Niels, men hvordan konverterer man god publisitet generert av utøvere og sport mot en sak som Right To Play sin? Hvordan kan man måle og se direkte effekt av inntjente midler som årsak av markedsføringen? Hvordan kan insentivene til utøvere og lag økes for å inngå samarbeid med Right To Play (eller liknende humanitære organisasjoner)? Legger vi merke til innsatsen fra de utøverne som faktisk bruker tiden sin på å støtte opp om noe som egentlig ikke er sportslig relatert? Anerkjenner vi den innsatsen?

 

Mange av disse svarene har Right To Play et godt svar på, og mange av de er noe ukjente for oss alle. Det er i hvert fall morsomt å se hvor mange de har fått med seg allerede, og hva de gjør sammen av aktiviteter for å aktivere markedsføringen sin gjennom sport og utøvere. 

 

 

Takk for praten Thomas, stor honnør til alle utøvere og lag som engasjerer seg, og lykke til videre Right To Play!

 

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload