ROSENBORG BALLKLUBB

January 1, 2018

Rosenborg er Norges største klubb i muligens alt som kan måles - 25 ligatitler, 10 cuptitler, 11 Champions League-sesonger, det desidert høyeste tilskuerantallet, de største sponsoravtalene og masse annet man kan kvantifisere.

 

Disse resultatene har gjort RBK til Trondheims stolthet og den største klubben i Norges fotballhistorie. Er du fra Trondheim (eller Norge for den saks skyld) så har du nok etter all sannsynlighet et forhold til klubben og en mening om alt de foretar seg.

 

Jeg er i hvert fall nokså sikker på at enhver trønder og nordmann får med seg alt som skjer sportslig sett med Rosenborg. Men hva det som skjer utenfor banen?

 

 

SAMFUNNSANSVAR

Jørgen Stenseth er samfunnsansvarlig i Rosenborg - en klubb som har samfunnsengasjement som en del av kjerneverdiene sine. Jørgen og RBK sier at de har en plikt å gi tilbake til samfunnet. Klubben sier selv på sine nettsider at:

 

"Klubben ønsker å bruke sin posisjon til å ta tydelige standpunkt i noen samfunnsspørsmål. Rosenborg er en klubb for alle, uavhengig av kjønn, rase, seksuell legning, religion eller politisk tilhørighet."

 

I 2013 stoppet RBK sitt samarbeid med Frelsesarmeen da det ble kjent at de ikke lot en ansatt som var åpen om å være homofil få fortsette i jobben- et prakteksempel på hvordan de bruker sin posisjon til å ta et tydelig standpunkt i samfunnet.

 

Jørgen legger til å si at deres samfunnsansvar betyr mye for sponsorer og partnere også ettersom de assosieres med RBK på alle arenaer. På denne måten får alle som samarbeider med Rosenborg gode resultater både på og utenfor banen.


Rosenborg er ikke alene om å ta samfunnsansvar blant norske fotballklubber. En interessant ting Jørgen delte er at en undersøkelse Brann avholdte blant sine tilhengere for noen år tilbake avdekket at den nest største grunnen til at bergensere dro på Brannkamp var på grunn av Branns engasjement i samfunnet og hvordan de ga tilbake til byen.

 

De fleste norske fotballklubber tar tilsynelatende et bra tak i lokalsamfunnet. Alle lag har en kontaktperson og ansvarlig for samfunnsansvar, sier Jørgen. Disse personene møtes av og til og diskuterer arbeidet de gjør. Selv om lagene er forskjellige på hva de gjør og hvor mye de tar tak, så har forbundet lagt til rette for ett felles initiativ. Den nedre del av ryggen til alle klubbers drakt er øremerket for ikke-kommersielle tiltak. Foruten nedre del av ryggen på drakten så er det opp til hver klubb hvordan de tar på seg samfunnsansvar. Så hva gjør RBK?

 


UTENFOR LERKENDAL

RBK har et styre som sammen ser på hvilket humanitært arbeid de vil allokere midler til. I stor grad er det lokale aktører som får bistand. En aktivitet RBK avholder hvert år er deres besøk til Barneklinikken på St. Olavs Hospital. Dette gjør de i samarbeid med Barnekreftforeningen. Her snakker spillerne med barna over et pizzamåltid, skriver autografer, tar bilder og deler ut litt supportereffekter. Barneklinikken ligger en kilometers spasertur fra Lerkendal. En liten tur med stor betydning!

 

Rosenborg har også et initiativ hver hjemmekamp der de har øremerkede billetter de gir bort til enkelte som sliter litt mer enn andre i samfunnet. Dette kan være personer med fysiske utfordringer, mentale lidelser, eller finansielt vanskeligstilte. 

 

Under flyktningekrisen i 2015 støttet RBK Redd Barna. I tillegg ga de en euro for hver solgte kampbillett til initiativet "90 Minutes for Hope" under første hjemmekamp i Europaligaen. Mange andre europeiske klubber deltok også, og totalt ble det samlet inn rundt 12 millioner kroner. For å toppe det hele så arrangerte RBK "Welcome refugees" hvor de leide Abrahallen slik at flere flyktninger kunne ta gratis buss til innendørshallen utenfor Trondheim for å spille fotball i desember.

 

I 2015 ble RBK medlem av European Football for Development Network (EFDN) som et av de aller første lagene. EFDN er et nettverk av profesjonelle fotballklubber i Europa som bruker fotball som et verktøy for sosial utvikling. Målet er at klubbene skal danne et sterkt nettverk som utveksler kunnskap og erfaring når det gjelder samfunnsansvar. Disse møtes en gang hvert år. Hittil har de vært i Manchester, Wolfsburg, og senest i Oslo høsten 2017 hos Vålerenga. Noen av tiltakene de har diskutert er Healthy Stadia og FAIR.

 
Organisasjonen som RBK har nederst på ryggen er MOT, og slik har det vært de siste 20 år.​ Spillerne møter blant annet opp på skoler for å snakke med barn om verdier, mobbing, og motivasjon. I mine øyne er dette det beste spillerne kan gjøre. Dersom Nicklas Bendtner forteller små aspirerende barn til å spise brokkoli og ikke mobbe så hører de mest sannsynligvis etter.

 

RBK har også deltatt i programmet Eurofit. Her har målet vært å få overvektige menn og fans sunnere. RBK nådde ut til supporterne og ba de som ville ha hjelpe til en sunnere livsstil om å melde seg til et forskningsprogram. Rosenborg ga de trenere, oppfølging og lokaler hvor de kunne trene, få informasjon, og dele erfaringer med andre i forsøksgruppen. Eurofit er et europeisk tiltak som også Porto, Benfica, PSV, Arsenal, Manchester City og Everton har engasjert seg i. 

 

Det er ikke bare laget som helhet som tar tak i samfunnet. Lagets kaptein, Tore Reginiussen, har på egenhånd etablert «Vi bryr oss». Her oppfordrer Reginiussen folk med en tøff hverdag – det være seg sykdom, økonomiske utfordringer eller mobbing – om å ta kontakt med ham personlig. Målet er å bidra med en oppmuntring og et lysglimt i hverdagen dersom ting er vanskelig. I følge Jørgen er Tore den som kan finne på å banke på døren og komme med forslag selv til hva laget og spillerne kan gjøre utenfor banen.

Etter å ha vunnet seriegull i 2015 donerte Matthías Vilhjálmsson bort gullmedaljen sin  til Barnekreftforeningen i Trondheim. Det resulterte i 60.000 kroner til et flott formål, men budvinneren ønsket ikke å beholde medaljen. Dermed ble man enige om å donere bort medaljen til Barne- og ungdomsavdelingen ved St. Olavs Hospital.

 

INNFLYTELSE - IKKE PENGER

De fleste tiltakene er rettet mot en gruppe mennesker som ser opp til fotballspillere som rollemodeller, og er påvirket av hva de gjør. Innsatsen fra RBK og spillerne går mer på hva de sier og gjør fremfor å bruke finansielle muskler. Noen av tiltakene har selvsagt til intensjon å samle penger, men i de tilfellene er RBK mer en plattform for å markedsføre sakene som ønsker finansielle bidrag. 

 

Om RBK og deres partnere oppnår innflytelse og faktiske resultater knyttet til deres handlinger er en vanskelig ting å måle. Men at de fleste vet hva RBK driver med av samfunnsansvar og at mange støtter disse formålene fordi RBK promoterte de er ikke Jørgen i tvil om. Han er sikker på at mange støtter og bidrar fordi RBK skaper oppmerksomhet og gjør engasjementet de fronter hakket kulere.

 

 

STOLT FORTID. STOR FREMTID.

Vi skal ikke mange årene tilbake før samfunnsansvar i idrett var et nokså uberørt område, sier Jørgen. Han er i dag imponert over hva man har fått til på kort tid, og hvordan tiltakene til de ulike klubbene har eskalert. Det er lite trolig at samfunnsansvar i idrett vil vokse i samme tempo de neste ti år, som de har gjort de siste ti. Det som kan tenkes er at vi ser en helt ny tilnærming til det med nettverk som EFDN, kunnskapsdeling, og andre kommunikasjonsmetoder.

 

Det er ikke bare omfanget og antallet saker RBK involverer seg i som har endret seg. De har også gjort sakene sine til mer lokale. RBK hadde et skoleprosjekt gående i Kenya som ble fullført i 2015. Der fortsatte de ikke. Jørgen sier at klubben følte klubben kunne utrette mye mer i det lokale miljøet med de ressursene de hadde.

 

Spillerne varer ikke evig, men det skal nok RBK. Strategien er derfor ganske klar på å bygge aktiviteter og samfunnsengasjement rundt klubben og ikke rundt enkeltspillere. Spillerne deltar også i varierende grad i samfunnsengasjement. Dette kan være på grunn av manglende interesse eller kanskje det å ikke føle seg komfortabel i situasjoner hvor man må prate foran et stort antall mennesker i offentlighet. Uansett så har det har aldri vært et problem for RBK å samle nok spillere heller til å delta på samfunnsengasjementet sitt, sier Jørgen. Det er nok av spillere å ta av som tar på seg en aktiv rolle og omfavner den innflytelsen de har på samfunnet, barn og unge.

 

 

Men hva kan RBK gjøre annerledes i fremtiden for å gjøre samfunnsengasjementet sitt enda bedre? Det er en tøff nøtt å svare på, og det er ikke opp til meg å gi et svar med to streker under svaret. Jeg kan dog ikke nekte for at det ville vært utrolig morsomt å se at den første norske spilleren som slutter seg til CommonGoal er trønder og/eller fra RBK. Rosenborg har vunnet det meste som kan vinnes, og nå kan de også få den første spilleren fra Norge og Eliteserien inn i CommonGoal - en tittel absolutt alle norske klubber kan få enda.

 

 

OVERVELDENDE OG UNDERKOMMUNISERT

Antallet forespørsler for å støtte ulike tiltak er overveldende, sier Jørgen. RBK er selvsagt beæret for å få disse, men kan naturlig nok ikke si ja til alt. Det er like vondt å si nei hver gang, sier Jørgen. Men han er sikker på at de fleste forstår dette, og har respekt for avgjørelsen om at ikke spillerne eller klubben kan stille opp på alt, eller tildele midler. Det skader dog ikke å spørre.

 

Det er dog en ting Rosenborg ikke gjør så mye, og det er å kommunisere og markedsføre samfunnsengasjementet sitt. Dette er en bevisst strategi, sier Jørgen. Hvorfor en klubb som RBK med så mange profilerte personer ikke velger å rope høylytt om hva de gjør utenfor banen er et lite mysterium for meg. Siden RBK ikke bare gir bort penger, så må vel tiltakene de gjør i samfunnet være for å inspirere andre til å ta et tak? For de sakene og engasjementene RBK samarbeider med så finnes det knapt en bedre markedsføringskanal enn RBK. Om spillerne og klubben viste mye mer av det de drev med utenfor banen så er jeg sikker på at langt flere barn og unge vil vokse opp og ta til seg RBKs verdier og gi bort mer av tiden sin til vanskeligstilte og andre viktige saker rundt oss. Jeg er nemlig ikke så sikker på at alle nordmenn vet hva RBK gjør utenfor banen, og at arbeidet trenger mye mer fokus for å få det utbyttet som kan oppnås. Jeg håper jeg tar feil, men inntil noen kan vise meg at alle barn og unge vet hvilke verdier RBK har og de jobber hardt for å etterleve de, så vil jeg se mer markedsføring av innsatsen utenfor banen.

 

 

HVA SKJER NÅ?

Det er mye som skal skje i årene fremover, og det mye spennende og nytt man kan prøve. Hva med å spille i et eget draktsett for en sak og auksjonere bort draktene eller billettinntektene fra den utvalgte kampen? Invitere fans til å sjekke ut PLEDGE IT? Ha et informasjonsmøte om CommonGoal og se om noen liker tanken på å gi bort en prosent av lønnen sin til et prosjekt? Markedsføre samfunnsengasjementet litt mer?

 

Avslutningsvis så føler Rosenborg og Jørgen at de gjør så mye de kan med de ressursene de har, og til den grad at det ikke går utover det sportslige på en negativ måte for både klubb og spillere. Målt mot resten av klubbene i Norge så er det ikke tvil om at RBK tar på seg et godt ansvar med å gi tilbake til lokalsamfunnet og etterlever verdien om "samfunnsengasjement" til veldig stor grad. Det blir spennende å følge med på hvordan dette vil utvikle seg over årene. Lykke til videre!

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload